2013. május 20., hétfő

Medvehagymás szósz



Akár húsokhoz, akár tésztákhoz, csak ajánlani tudom. Szenzációs!


Hozzávalók:

20 dkg mangalica szalonna
1 csokor medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
0,5 l főzőtejszín
0,5 dl száraz fehérbor
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors

Memosom a csokor medvehagymát és összefogva az összes levet apróra vágom, a levéltőig. A levelek szárát én nem használom. Megpucolom a vőrőshagymát és apró kockára vágom. Megpucolomm a 2 gerezd fokhagymát is. A mangalica szalonnát is apró kockákra vágom.
Egy serpenyőben zsírjára sütöm a szalonnát, majd gyönyörűen megsült szalonnát kiveszem és egy tálban félreteszem. (ma én a tepsis burgonya feltétjéhez használtam, de akár a szószban is benne hagyhatjuk)
A forró zsírba teszem az apróra vágott vöröshagymát és a kávéskanál sót. Mikor áttetsző már a hagyma, fokhagymanyomóval rányomom a 2 gerezd fokhagymát, majd hozzáadom az apróra vágott medvehagymát. Jól megfonnyasztom majd ráöntöm a 0,5 l főzőtejszínt és a 0,5 dl száraz fehérbort. Frissen őrölt fekete borssal ízesítem. Jól összefőzőm. amennyiben túl édes igény szerint tovább sózhatom. Személy szerint nekem bejön, mikor kicsit édeskés marad a szósz.


Kinek hogyan ízlett jobban?


Grillezett nyúl gerinc

Azoknak mindenképpen ajánlom akik a csirkemellet szeretik. Nagyon sovány hús. Nekem személy szerint kicsit túl sovány, bár az íze nekem is bejön. Még a feleségemnek is ízlett akinek már a csirkecomb is túl...... túl csirkecomb.
A kisebbik lányunk aki nagyon válagatós háromszor kért belőle.
- Apa van még olyan hosszú husi??


Hozzávalók:

8 csík nyúl gerinc
3 gerezd fokhagyma
1harmad reszelt szerecsen dió
frissen őrölt bors
2 dl jó minőségű vörösbor
0,5 l tej

Megpucolom a fokhagyma gerezdeket. Egy tálba öntöm a 2 dl vörösbort, egy fokhagymanyomón keresztül hozzáadom a 3 gerezd fokhagymát, belereszelem egy egész szerecsendió harmadát, frissen őrölt fekete borssal ízesítem tovább a pácot. Jól összekeverem. Megmosom a nyúl csíkokat és belehelyezem a boros pácba. és annyi tejet öntök rá, hogy teljesen ellepje a húst. Egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap a faszén parazsán szépen megsütöm, figyelve arra, hogy ne égjen meg, (túl forró a parázs) de ne is száradjon ki a hús. (ha nem elég forró a parázs)
Frissen melegen tálalom.

Ugye milyen finom lett?

Grillezett bárány karaj

Grillezés..... 
Meghívtuk a barátainkat egy grillezésre, mikor tudatosult bennem, hogy nincs grillsütőnk, mert anyósom elvitte, a mienket vagy a sajátját ezen még vitatkozunk. Lényeg, hogy nincs és kell.
Gondoltam gyorsan veszek egy olcsó szerkezetet, míg a tulajdonlási kérdésben kiderül, hogy kié is és hol fog állomásozni, az amúgy profi grillsütő.
Ne vegyenek ilyet!!
Kicsi használhatatlan és kínok kínja között készül el rajta a pirítóson kívül bármi. 
Olyan kicsi a faszenes része, hogy nem tud sem egyenletes, sem elég meleget produkálni. A parázs nagyon gyorsan kihül ezért állandóan legyezni kell. Szóval volt vele bajom. 

Túllendülve ezen a problémán, végül csak sikerült elkészítenem az ebédet. Az első fogás a már a címben említett bárány karaj.  








Hozzávalók:

8 szelet csontos bárány karaj
4 gerezd fokhagyma
1 marék friss citromfű levél
1 marék friss oregánó levél
1 marék borsikafű

frissen őrölt bors
oliva olaj


Először is megmosom a friss fűszereket, majd apróra vágom. A 4 gerezd fokhagymát átpaszírozom a fokhagymanyomón egy tálba. Megmosom a bárány szeleteket is majd mindkét felét megsózom, megborsozom és egy tálba helyezem őket egyesével. Az apróra vágott zöldfűszerekkel és a fokhagymával is megszórom és jöhet a következő szelet. Folyamatosan öntök rá olajat is. Mikor mind a nyolc szelet a tálban van, még annyi olivaolajat öntök rá, hogy teljesen ellepje a húst. 24-48 órára hűtőbe teszem.
Mikor készen van a megfelelő parázs, kiveszem a hűtőből és minkét felét pirosra sütöm. Frissen, ahogy elkészül szép sorjában fogyaszthatjuk is!

A kedves zöldséges hölgyemet is megkínáltam, mivel Ő mondta előzőleg, hogy nem jön be neki a bárány. Most már igen!

Lényeges, hogy véletlenül se birka hanem bárány legyen az alapanyag!

Jó étvágyat mindenkinek!

Megpróbálta valaki elkészíteni?

2013. május 19., vasárnap

Néhány kép a barátom szemével




Tavaszi szezonális limonádék


Itt a bodzaszezon!!!!
Készülhetnek a jobbnál jobb tavaszi frissítők. Feleségem nagy mestere ezeknek, íme néhány kép és példa ízelítőül.



Naranccsal és bodzavirággal.







Összeturmixolt eperrel.











Eperrel, naranccsal, bodzavirággal és friss mentalevelekkel.






Hozzávalók:

1,5 l hideg víz
1-3 citrom leve ízlés szerint
1-4 evőkanál cukor vagy xylit vagy méz

1. kép
1 narancs felkarikázva
3-5 bodzavirág

Egy éjszakára érdemes betenni a hűtőbe, hogy jól kiérezhető legyen a narancs és a bodzavirág íze is.

2. kép
10-20 dkg epret megturmixolok és beleöntöm a kész limonádéba

Azonnal, frissen felszolgálható.

3. kép
1 narncs nagyobb darabokra vágva
1 citrom nagyobb darabokra vágva
6-8 szem eper félbe vágva
2-3 bodzavirág
1 marék friss mentalevél

Ezt is mindenképpen érdemes egy éjszakára hűtőbe helyezni és csak másnap fogyasztani.

Gyönyörűek és nagyon ízletesek is.

Melyiket sikerült elkészíteni?

Focaccia azaz Olasz kenyér lepény

Egyszerűen elkészíthető Olasz kenyérféleség. Mindenféle mediterrán dologgal ízesíthető, aszalt paradicsom, zöld vagy akár fekete olivabogyó, hagyma......
Választhat ki ki ízlése szerint.
A focaccia szó jelentése pogácsa, kalács, lepény.

Fotóművész barátunk és nagyon kedves párja érkezett ma hozzánk egy kellemes grill ebédre. Nem olyan rég ünnepelte a .......
majdnem leírtam.........
pedig nem publikus .................
xxxxx-edik szülinapját. Elmaradt akkor a közös ebéd, így utólag pótoljuk.
Boldog születésnapot és még sok sok termékeny évet kívánok neki!
Szóval ehhez a grillezéshez (bárány, nyúl, marha) választottuk a focacciat.

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
1 cs száraz élesztő
2 kávéskanál kakukkfű
1 marék friss oregánó
5 dkg aszalt paradicsom
5 dkg zöld olivabogyó
1 dl extra szűz olivaolaj
3 dl langyos víz
2 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
Először egy dl liter langyos vízbe beleszórom a zacskó száraz élesztőt. Apróra vágom az 5 dkg olivabogyót, az 5 dkg aszalt paradicsomot és a maréknyi friss oregánót. A 60 dkg lisztet, a beáztatott élesztőt és még 2 dl langyos vizet, a 2 kávéskanál sót, a 2 kávéskanál cukrot, az apróra vágott olivabogyót, aszalt paradicsomot, friss oregánót, 2 kávéskanál kakukkfüvet egy megfelelő méretű tálba öntöm és laza tésztát gyúrok belőle. Mikor alaposan átgyúrtam, az áálaga megfelelő hozzáöntöm az 1 dl olivaolajat és újra jól átgyúrom. Mire elkészülök a tészta győnyőrűen összeáll, nem ragad a tálhoz és az ujjaimhoz sem. A tálat is kiolajozom és letakarva egy órára félreteszem.
Az idő lejártakor, lisztezett deszkán egy kicsit átgyúrom a tésztát, hengeresre formázom és 2-3 cm-es szeletekre felvágom, 1-1,5 cm-eresre lapítva a kiolajozott (extra szűz olivaolja) tepsibe helyezem őket. Az ujjaimmal megbökdösve a tésztát, kis mélyedéseket készítek a lepényekbe. 15-20 percig még állni hagyom. 200 C fokra előmelegítem a sütőt, majd a sütőben 25-30 perc alatt ropogósra sütöm.

Nálunk, nagy sikert aratott!

Mi a tapasztalatotok? Hogy ízlett? Sikerült meglepni vele valakit?


2013. május 16., csütörtök

Rakott krumpli, kicsit másként, hús nélkül

A napokban kiderült, hogy 3-4 hónapra Németországba kell utaznom. Ettől kicsit felpörögtek az események körülöttem. Sajnos nem volt időm főzőcskézni. Egyik este a héten azonban összedobtam a gyerekeknek egy rakott  krumplit. Természetesen elkészíthető, kolbásszal vagy sonkával, ki hogyan szereti.

Hozzávalók:
1 kg új krumpli
15 db tojás1,5 450g tejföl
2 evőkanál só a főzéshez
2 db újhagyma
4 gerezd fokhagyma
3-4 csipet só az ízesítéshez
20 dkg reszelt füstölt sajt
20 dgk reszelt trapista sajt
3 evőkanál extra szűz olivaolaj a tepsi kikenéséhez
frissen őrölt feketebors

Megmosom a krumplit és héjastól egy lábasba teszem, ráengedek annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd a két evőkanál sót is hozzáadom. Felteszem főni. A tojásokat is felteszem főni.
Megpucolom a 4 gerezd fokhagymát, közben egy tálba öntöm a másfél doboz tejfölt és egy fokhagymanyomóval rányomom a 4 gerezd fokhagymát. Frissen őrölt borssal még ízlés szerint fűszerezem. Alaposan összekeverem és félreteszem, hogy a tejfölt jól járja át a fokhagyma íze.
Megmosom, majd ha szükséges eltávolítom az újhagymáról a száraz, nemkívánatos részeket és felkarikázom.
Lereszelem a 20 dkg füstölt sajtot, majd külön tálba a trapistát is. Bekapcsolom a sütőt 175 C fokra lehetőleg légkeverésre.
A forrástól számított 6-8 akár 10 percig főzött tojásokra jó hideg vizet engedek 2-3 percig. Így sokkal könnyebb lesz megszabadítani a héjától. Pucolás után felkarikázom a tojásokat.
Mikor megfőtt a krumpli felkarikázom. Az olajjal kikent tepsibe teszem  a karikákat egy rétegben, megsózom, megszórom a felszeletelt újhagymával, teszek rá tejfölt, alaposan, hogy mindenhová jusson, ráteszem kb a harmadát a felkarikázott főtt tojásoknak is, majd megszórom a füstölt sajt harmadával. Három ilyen réteget készítek de az utolsónál a tojás előtt szórom rá a reszelt füstölt sajtot majd rá a tojás és az egészet beborítom a reszelt trapistával. Általában három réteget csinálok mert az már elég magas, jól mutat és jól átjárják a különböző ízek. 175 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosas-barnára sütöm.




Hogy sikerült? Remélem finom lett és mindenkinek ízlett!





2013. május 1., szerda

Túrós batyu

 Az előző betlizés után, kellett valami amivel szépíthetek. Látványos és finom. Kis gondolkodás után a túrós batyu mellett döntöttem. Még gyermekkoromban a Dédmamám csinált ilyesmit. Tőle öröklődött rám a recept, melyet aztán kis módosításokkal én ma már az alábbi módon készítek.


Hozzávalók:

a tésztához

1 kg finom liszt
2 dob (350 g) kefír
2 cs száraz élesztő
1-2 dl tej
8 evőkanál cukor
2 tojás
1 lapos kávéskanál só
150 g vaj

a töltelékhez
                                                                                                               
                                                              Ilyen mikor összeáll a tészta és már elválik az ujjaimtól és a táltól is.
0,5 kg túró
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum aroma
1/2 citrom leve                                                          

1 tojás a kenéshez

                                                                                 


 Egy kis tálba vagy bögrébe meglangyosítom az 1 dl tejet 1 kiskanál cukorral majd beleöntöm a 2 csomag szárított élesztőt, félreteszem, hogy felfusson. Egy nagyobb tálba öntöm az 1 kg lisztet, a 2 doboz kefírt, 8 evőkanál cukrot, 2 tojást, 1 lapos kávéskanál sót,150 g vajat, az időközben felfutott élesztős tejet. Kézzel jól összegyúrom ha szükséges, mert túl száraz a tészta adok még hozzá annyi tejet amennyit felvesz. Ebben az esetben nekem még 1 dl tejet vett fel a tészta, mire elnyerte a képen látható állagát. 30 percre félreteszem, letakarva kelni hagyom.

Közben nekilátok a töltelék elkészítésének. Egy tálba öntöm a fél kg túrót, ráreszelem egy citrom héját, majd a fél citrom levét ráfacsarom, hozzáadom a csomag vaníliás cukrot, a 4 evőkanál cukrot, a három evőkanál tejfölt, az 1 evőkanál rum aromát. Két tojás sárgáját elválasztok a fehérjétől és a két tojás sárgáját is hozzáadom. Villával jól összenyomkodom, majd nagyon alaposan összekeverem.
Ketté választom a tésztát, az egyik felét egy lisztezett deszkán kb 0,5 cm-eresre és lehetőleg téglalap alakúra nyújtom. Majd 6-8 centiméteres négyzetekre vágom. Egy púpos kávéskanáknyi túrót teszek minden négyzetre, majd a két átlós csúcsát összenyomom és megtekerem majd a másik két csúcsával is megismétlem. Így alakítva ki a batyu formát.
Egy sütőpapíros tepsire helyezem őket, 2-3 cm-re egymástól. Közben 175 C fokra előmelegítem a sütőt. Egy kis tálba felverek egy tojást a kenéshez. Mikor megtelt a tepsi megkenem a tojással a batyukat és 25 perc alatt szép pirosra sütöm. Addig ismétlem a fentieket amíg elhasználom az összes tésztát. Majd a tészta félretett másik felét is.                                          
Nekem most 3 tepsire fért el. Összesen kb. 35-45 db féltenyérnyi batyu lett a fenti mennyiségből.  






Ínycsiklandó lett, nem?










Rizslisztes teasütemény

háááát........... Ez úgy volt.........




A gyerekeknek akartam fahéjas csigát sütni, csak egyik ballépés jött a másik után. Kisebb nagyobb módosítás után ez kerekedett belőle.
Az előző napokban átrendeztem a konyhaszekrényt, szépen elrendeztem a különféle liszteket. Mondhatnám, ez volt a baj.
A valódi ballépés azonban azzal kezdődött, hogy rizslisztet tettem a tálba, majd ráütöttem a 2 tojást, hozzáadtam a cukrot és a vajat. Elkezdtem mindezeket összegyúrni, rögtön éreztem, hogy valami nem stimmel. Sebaj, egy fél kiló búzaliszttel javítok a massza konzisztenciáján. Gyorsan ráöntöttem és növeltem a mennyiség függvényében a többi összetevőt is. Valamiért nem javult eléggé............. Sikerült rozslisztet hozzáöntenem. Most már mindegy!
A massza állaga alapján eldöntöttem, hogy valamiféle teasütemény lesz belőle, kidobnom azért csak nem akaródzott.
Teasütemény ide, teasütemény oda, egy-két csigát muszáj volt készítenem, mert a gyerekek előtt nem álltam volna meg. Azt mondták ez nem is csiga inkább fahéjas rés mákos rózsa, de ízlett.
A kedves kisboltos barátaimnak már csak a teasütemény formájúakat mertem levinni, szerintük jól sikerült. Persze Ők kedvesek, lehet, hogy akkor sem mondanák mást ha förtelmes lenne.

Amit felhasználtam:

1 kg rizsliszt
1/2 kg rozsliszt
3 tojás
250 g vaj
1/2 l tej
15 evőkanál cukor
1 cs friss élesztő

a díszítéshez, ízesítéshez:
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál darált mák
1/2 cs vaníliás cukor

3 evőkanál porcukor
2-3 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás cukor
A fahéj és a mák arányát mindenki egyéni ízlése szerint változtathatja.

Szóval.............. a dolog a szokásos módon indult, csak nem úgy folytatódott. Most azonban úgy írom le, mintha mindig is rizslisztes teasüteményt akartam volna készíteni.
Egy bögre tejet meglangyosítok, e kávéskanál cukorral, majd belemorzsolom a friss élesztő és félreteszem, hogy felfusson.
Megfelelő méretű tálba öntöm az 1 kg rizslisztet, a 1/2 kg rozslisztet, ráütöm a 3 tojást, hozzáadom a 15 evőkanál cukrot, (aki édesebben szereti, növelheti a cukor mennyiségét) (A TESTSÚLYUNKRA FIGYELJÜNK!) a 250 g vajat, a felfutott élesztős tejet. A többi tejet folyamatosan adagolom hozzá, amíg felveszi a tészta. Addig gyúrom amíg szépen elválik a tészta mind a táltól mind az ujjaimtól. 30 percre félreteszem pihenni. Kis tálkában összekeverem a 3 evőkanál porcukrot, a vaníliás cukorral és a  mákkal, egy másikban ugyan így tettem a fahéjjal.
A tésztából diónyi darabokat tépek, amit először kerekre formázok a két tenyerem között, majd a képen látható módon kilapítom. Sütőpapíros tepsibe pakolom és 175 C fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm..


Ha már így alakult akkor pozitívumként megjegyezném, hogy a rizsliszt glutén mentes. A rozsliszt azonban nem az! Minden nem sikerülhet.

Megpróbálja valaki elkészíteni?

Kíváncsi lennék az eredményre és a véleményekre!

Omelette spanyolosan

Régebben sokat utaztam fallabda (squash) versenyekre. Az egyik ilyen alkalommal tanultam ezt a receptet a spanyol srácoktól. Ezért nevezem Spanyol omelette-nek. Ritkán szoktam csinálni, de ennek csak a lustaságom az oka.


Hozzávalók 1 személyre:

2 tojás
1/2 szelet kenyér
1/2 vöröshagyma
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
3 evőkanál olivaolaj

Megpucolom és felkarikázom a fél hagymát.
Egy kis tálba felverem a tojást, hozzáadom az egy evőkanál lisztet, az egy evőkanál tejfölt és csomómentesre keverem.
A kenyeret felkockázom.
Egy serpenyőbe öntöm a három evőkanál olajat, megmelegítem, hozzáteszem a kenyérkockákat és a hagymát. Megpirítom, arra figyelek, hogy semmiképpen ne feketedjen meg se a hagyma se a kenyérkocka.  Ráöntöm a lisztes tejfölös tojást és addig sütöm míg összeáll, ekkor a serpenyő felőli oldala már aranybarna. Ekkor már olyan az állaga, hogy feldobva meg tudom fordítom mint a palacsintát. Egy két pillanat és fogyaszthatjuk is!

Ugye milyen jó lett?