2013. április 27., szombat

Spenót, avagy mitől lett erős Popeye

 Hány szülő mondta el a gyermekeinek, ha nem eszed meg a spenótot sosem leszel olyan erős mint Popeye. Nekem sokszor elmondta Édesanyám gyerekkeoromban, bár emlékeim szerint enélkül is szerettem a spenótot, mint ahogy az én gyermekeim is. Ki ne ismerné hát Popeye-t, a spenóttól megerősödött tengerészt. 1929-ben született egy bizonyos Elzie Crisler Segar képregényrajzoló mellékszereplőjeként.

A kép a konyves.blog.hu-ról van.
                                                                      A kép a lüstich.de-ről van.  

Talán így kevesebben, bár szerintem szenzációs a figura
A következő képen már az szerepel amiért itt és most egyáltalán említésre érdemes lett Popeye. Azaz a spenót vagy másnéven a paraj főzelék.
A feleségem receptje alapján készítem, ezt tőle tanultam.

Hozzávalók:

1 l tej
450 g fagyasztott paraj (aprított)
50 g vaj
5-6 evőkanál liszt
2 db zsemle
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
ízlés szerint reszelt szerecsendió 
Őrölt fekete bors
Megpucolom a fokhagymát. Egy tálba teszek két ketté vágot zsemlét és ráöntök annyi tejet amennyit felszívnak és összemorzsolom reszelek rá szerecsendiót. A vajat egy serpenyőben megolvasztom, megforrósítom, beleteszem a lisztet és folyamatos keverés mellett világos rántást készítek, majd belenyomom a fokhagymát, ráöntöm a maradék tejet, mikor forrni kezd a tej beleteszem a fagyott spenót tömböt és megolvasztom. Mikor kiolvadt megsózom és borsozom, mikor újra forrni kezd beleöntöm az összemorzsolt, szerecsendiós zsemléket. Mikor újra forrni kezd hagyom, 1-2 percig, hogy a sűrű főzelék egyet kettőt rottyanjon és már készen is vagyok.

Bundáskenyérrel vagy tükörtojással tálalom. 

Ha Popeye kedvéért nem is, legalább az íze kedvéért mindenképpen érdemes megkóstolni. 
Ajánlom mindenkinek!

Jó étvágyat!

Medvehagymás juhtúróval töltött kucsmagomba

Megpillantottm és megszerettem. Gondoltam a gyerekeknek tetszeni fog, hiszen nekem is tetszik. A hatás nem maradt el.


- Ez mi kérdezte a nagyobbik lányom.
- Gomba.
- Na ne má. Az nem így néz ki!
- :):):):) Ez is egy fajta komba. Úgy nevezik, hogy kucsmagomba.
- De érdekes.
- Megkóstolod ha kész lesz?
- Háááááááát...... nem tudom.
- Hidd el ez is finom lesz!
- Na jó....... akkor lehet, hogy megkóstolom.

Az érdekessége még, hogy a szárát is teljes egészében lehet használni. A tapasztalatom szerint az íze nagyon jó de paprikásnak alkalmasabb, mivel nincs elég tartása a kalpoknak, így az elkészült remekek nem mutatnak szépen és sütésnél is ki kellett támogatnom őket, hogy ne boruljanak fel. Sikertelen próbálkozás volt.

Természetesen használhatunk chapignon gombát is. Azonban arra ügyeljünk, hogy gombák méretétől függ a töltelék mennyisége.

Hozzávalók:

0,25 kg kucsmagomba

Kapros mézes juhtúrós

10 dkg juhtúró
1 evőkanál kefír
4-6 levél medvehagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
1 csipetnyi chili
1-2 evőkanál olivaolaj

Megmosom a gombákat és a szárát elválasztom a kalapjától. A medvehagymát megmosom, majda  levelek szárát eltávolítom azokat nem használom. A leveleket apróra vágom. Megpucolom a fokhagymát is. Egy kis tálba teszem a túrót, a kefírt, az apróra vágott medvehagymát, egy fokhagyma préssel rányomom a fokhagymát, sóval borssal ízesítem és egy villával alaposan összekeverem. Mikor elkészült egy mokkáskanál segítségével megtöltöm a kucsmagombákat és egy olivaolajjal kiolajozott tepsibe teszem a megtöltött kalapokat és a gombák szárait is. Egy icipicit meglocsolom olivaolajjal és chilivel óvatosan meghintem. Majd a 185 C fokra előmelegített sütőbe teszem és 25 perc alatt megsütöm.

Jó étvágyat kívánok!

Kapros mézes juhtúróval töltött kucsmagomba

Megpillantottm és megszerettem. Gondoltam a gyerekeknek tetszeni fog, hiszen nekem is tetszik. A hatás nem maradt el.
- Ez mi kérdezte a nagyobbik lányom.
- Gomba.
- Na ne má. Az nem így néz ki!
- :):):):) Ez is egy fajta komba. Úgy nevezik, hogy kucsmagomba.
- De érdekes.
- Megkóstolod ha kész lesz?
- Háááááááát...... nem tudom.
- Hidd el ez is finom lesz!
- Na jó....... akkor lehet, hogy megkóstolom.

Az érdekessége még, hogy a szárát is teljes egészében lehet használni. A tapasztalatom szerint az íze nagyon jó de paprikásnak alkalmasabb, mivel nincs elég tartása a kalpoknak, így az elkészült remekek nem mutatnak szépen és sütésnél is ki kellett támogatnom őket, hogy ne boruljanak fel. Sikertelen próbálkozás volt.

Természetesen használhatunk chapignon gombát is. Azonban arra ügyeljünk, hogy gombák méretétől függ a töltelék mennyisége.

Hozzávalók:

0,25 kg kucsmagomba

Kapros mézes juhtúrós

10 dkg juhtúró
1 evőkanál kefír
1 evőkanál méz
1 mokkáskanál apróra vágott kapor
1 csipetnyi chili
1-2 evőkanál olivaolaj

Megmosom a gombákat és a szárát elválasztom a kalapjától. Egy kis tálba teszem a túrót, a mézet, a kefírt és az apróra vágott vagy csípkedett kaprot, majd egy villával alaposan összekeverem. Mikor elkészült egy mokkáskanál segítségével megtöltöm a kucsmagombákat és egy olivaolajjal kiolajozott tepsibe teszem a megtöltött kalapokat és a gombák szárait is. Egy icipicit meglocsolom olivaolajjal és chilivel óvatosan meghintem. Majd a 185 C fokra előmelegített sütőbe teszem és 25 perc alatt megsütöm.

Jó étvágyat kívánok!

Tönkölybúza kenyér medvehagymával

Nem tudtam. Önök?

"A tönkölybúza fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, s az aminósavak közül az aszparaginsav, glutaminsav, alanin, metionin, proli, leucin, izoleucin, triozin, fenil-alanin és lizin tartalma is nagyobb. Vitamin és ásványi anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B vitamin csoport (B12 kivételével) és a Niacin és az E vitamin tartalma sem csekély. Réz, vas, Cink tartalma meghaladja a búzáét. Kalcium, magnézium, foszfor és szén tartalma szintén számottevő.

Rendszeres, hosszútávú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisenn szénhidrát és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is ajánlható. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre."
Ezt íja Wikipédia.

Hozzávalók:

1kg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
2 cs medvehagyma
1-1,5 evőkanál só
3 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál méz
1 cs friss élsztő
1 kávéskanál cukor                                                                

1 pohár langyos vízbe teszem a a kávéskanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
Egy nagy tálba öntöm a lisztet, hozzáadom  a sót, a mézet a három evőkanál olajat, majd a már felfutott élesztős vizet. Folyamatos dagasztás, gyúrás közben a langyos vizet is folyamatosan adagolom hozzá. Laza és ragacsos tésztát gyúrok belőle. A kezemre ráragad de már egybeáll a tészta. Mikor kész a külső  részét olivaolajjal megkenem és 30 percig pihentetetem. Megmosom a medvehagyma leveleket, a levélszárakat letépkedem és kidobom. A leveleket hosszában egy vágódeszkára helyezem és keresztbe csíkokra vágom. A harminc perc letelte után hozzáadom a tésztához és jó alaposan átgyúrom, míg teljesen eloszlanak benne a zöld levélkék. Újra félreteszem 30 percre. Közben a sütőt előmelegítem 200C fokon. Kiolajozok olivaolajjal egy tepsit. 30 perc letelte után vagy egy nagy kenyérformát vagy kisebb bucikat formázok a tésztából, a tetejüket bemetszem és a tepsibe helyezve kb 1 óráig sütöm.


Íme az eredmény. Gyönyörű!


Fogyaszzák egészséggel!

Kakas here pörkölt zsemlében tálalva, chilis tepsisburgonyával, kapros kefír öntettel


Aki ellenszenvvel viseltetik vagy esetleg minden ízében tiltakozik, Ők vegyenek egy mély lélegzetet, vegyenek erőt magukon, tegyék félre előítéleteiket és kóstolják meg! Véleményem szerint érdemes. Aki nem tudja félretenni az előítéleteit, nem tudja átlépni a korlátait, nos........, nos ők kimaradnak valami nagyon-nagyon ízletes dologból.
Nekem sikerült, remélem nevezhetem a barátaimnak, a kedves kisboltosaimat, barátaimat megtéríteni. Megkóstolták, azt mondták, hogy nem is gondolták, hogy ez ennyire finom és ilyen puha. Voltak előítéleteik de legyőzte őket a végeredmény.

Hozzávalók:

1 kg kakas here
10 dkg füstölt mangalica szalonna
2-3 evőkanál olivaolaj
0,75 kg vöröshagyma
1 púpos evőkanál só
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 púpos kávéskanál bors
1 evőkanál egész boróka bogyó
1 d paradicsom
1 db paprika
2* 1,5 dl vörösbor (lehetőleg jó minőségű, száraz)

1 kg újkrumpli
2-3 evőkanál oliva olaj a tepsi kenéséhez
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olvaolaj
2 evőkanál só a főző vízbe
só ízlés szerint
chili ízlés szerint

1 dob kefír
1-2 szál kapor (ízlés szerint lehet több)
A tálaláshoz annyi zsemle, ahány adagot csinálunk.

Egy lábasba felteszek vizet forrni, beleteszem a 2 evőkaál sót, megmosom az új krumplikat és azokat is beleteszem.
Közben megpucolom a hagymát és apró kockákra vágom. A füstölt szalonnát is apró kockákra vágom. Egy másik lábosba beleteszem a 2-3 evőkanál olivaolajat, az apróra vágott mangalica szalonnát és zsírjára sütöm. Mikor tejesen áttetszőek a szalonna darabkák ráteszem az összes hagymát, az egy evőkanál sót, és üvegesre dinsztelem. Eközben megmosom a kakas heréket. Nem szokás, de tudom, hogy meg akarom kóstoltatni, még nem "hívőkkel" is, ezért 2 max 3 darabra vágom a nagyobb darabokat. A kisebbeket egyben hagyom. (az egész annyira puha, hogy a kis darabok egy része könnyen szétfőhet) Hozzáadom a már megdinsztelődött hagymához és alaposan összekeverem. Megmosom a paradicsomot és a paprikát, az előbbit kettévágom, a fás közepét kivágom, majd 3-3 darabra vágva beledobom ezt is, és a karikára vágott paprikát is.
Közben megfőtt a krumplink is. 185 C fokra előmelegítem a sütőt. Egy tepsit kikenek 2-3 evőkanál oliva olajjal. felkarikázom a krumplikat és belehelyezem a tepsibe. Egy kis keverőtálba öntök 0,5 dl olivaolajat, megpucolom a 3 gerezd fokhagymát és belepréselem az olivaolajba. Egy ecsettel jó alaposan megkenem a krumplikat, ügyelve, hogy az olajban található fokhagyma darabokból lehetőleg jusson mindenhová. Ízlés szerint megsózom és megszórom őrölt chilivel, beteszem a sütőbe és pirosra sütöm 20-25 perc alatt.
Közben figyelem és kevergetem a pörköltöt is. Egy idő után szépen levet ereszt, ekkor beleteszem a két evőkanál pirospaprikát, a kávéskanál őrölt fekete borsot és az evőkanál boróka bogyókat. Mikor elkezd sűrűsödni a lé, ráöntöm az első pohár vörösbort. (ha addig nem itta meg valaki) Összekeverem és főzöm tovább. Mikor újra besűrűsödik megkóstolom, hogy ízletes és puha e. Amennyiben minden rendben ráöntöm  a következő pohár vörösbort összeforralom és kész. Egy pohár kefírbe belecsípkedem a kaprot, jól összekeverem és a krumplihoz az öntet készen is van.
Ha a tálalást is szeretném különlegessé tenni akkor, annyi zsemlét ahányat tálalni szeretnék, megskalpolok és kibelezek.
A képen látható módon szervírozom!

Minden kísérletezőnek sok sikert és nagyon jó étvágyat kívánok!

2013. április 22., hétfő

Paleolit banános diós golyó

A divatos, paleolit étrendbe illő édességet kreáltam. Remélem nem csak én fogok lelkesedni értük, hanem a család többi tagja is.

Hozzávalók:

2 db banán
200 g darált dió
5 evőkanál kókusz reszelék
2 evőkanál darált makadámia "liszt"
1 mokkáskanál fahéj

amit majd becsomagolok a fenti mázzal:
8 szem mandula
8 szem kesudió

Egy tálba teszem a  2 banánt, a 200 g darált diót, a 2 evőkanál darált makadámiát, a mokkáskanál fahéjat, és egy villával összekeverem, figyelve arra, hogy a banán darabkákat is a legkisebbre törjem. Olyan állagúra keverem, hogy ragacsos de formálható legyen. 30 percre beteszem a hűtőbe. Fogok egy adag masszát, golyót formálok belőle és mandulát vagy kesudiót nyomok a közepébe.

Egyszerű, egészséges, és nagyon ízletes!

Jó étvágyat!

2013. április 21., vasárnap

Kókuszos, erdei gyümölcsös túrótorta


Xilit őrület van!
Gondoltam kipróbálom az alábbi recepttel. Az árát nem számítva, jó döntés volt. Finom édes és és teljesen jó állagú lett a végeredmény.

Hozzávalók:
a tésztához
150 g vaj
50 g xillit, vagy cukor
10 g vaníliás cukor
1 tojás sárgája

a töltelékhez
500 g túró
150 g vaj
100 g kókusz reszelék
1,5 dl kókusztej
2 tojás és a tésztából megmaradt tojásfehérje
1 cs vaníliás pudingpor
150 g xillit vagy cukor
10 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
300 g ribizli vagy erdei gyümölcs mix vagy eper 
Ha fagyasztott gyümölcsöt használok, kiolvasztom, különben nem szilárdul meg a túró időben!! 





A tésztához valókat, a 150 g vajat az 50g xillitet, az 10g vaníliás cukrot, egy tojás sárgáját egy tálba teszem. Villával apróra szétnyomkodom a vajat majd kézzel összegyúrom. Nem fog összeállni, de nyomásra érezhetően összetapad. Egy kivajzott és belisztezett kapcsos tortaformába belenyomkodom a tésztát úgy, hogy pereme is legyen és beteszem a hűtőbe 30 percre. Figyelek rá, hogy a sarokban se legyen túl vastag a tészta.
Következik a töltelék.
A krémhez minden hozzávalót (kivétel a gyümölcsöt) 500g túrót, a 150g vajat, 150g xillitet, 100g kókusz reszeléket, 10g vaníliás cukrot, a 1,5 dl kókusztejet, 2 db tojást s megmaradt fehérjét, a csomag vaníliás pudingport egy keverőtálba teszek, , ráreszelem a citrom héját és géppel alaposan összekeverem.
185C fokra előmelegítem a sütőt.
Kiveszem a hűtőből a tortaformát a tésztával, egyenletesen ráteszem a gyümölcsöket. A nagyobb darabokat összevágom. Rákanalazom a már alaposan összekevert kókuszos túrókrémet, elsimítom a tetejét és mehet be az előmelegített sütőbe 55 percre.

Szerintem szenzációs és egészen egyszerű!

Jó étvágyat! 

Xilit, xylitol azaz a nyírfacukor

A manapság oly divatos és sokat emlegetett paleo receptekben találkoztam a xilitttel vagy xylitollal azaz a nyírfacukorral. Gondoltam kicsit utána olvasok, majd esetleg kipróbálom.
Mit is sikerült kiderítenem.
Magyarországon az éves egy főre jutó cukorfogyasztás 35 kg. Ami nyilvánvalóan részben okozója a rengeteg cukorbetegségnek. Az olvasottak alapján, a  nyírfacukorral fogyasztásával és a finomított cukor elhagyásával, ezen megbetegedések száma csökkenthető lenne.
Kukoricarostból, vagy nyírfakéregből állítják elő. A finomított cukorral ellentétben számtalan jó tulajdonsága van. A glikémiás indexe 7 míg a finomított cukoré 68. Lassan szívódik fel. Nem befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Candida ellen kiváló, mert nem táplálja a gombákat. Alacsony az energia tartalma, 100g 1035 kJ, 240 Kcal. ugyanakkor 100g finomított kristálycukor 1620 kJ, 390 kcal. Nem bontják el a baktériumok sem ezért a szájhigiéniáját nagymértékben javítja, csökkentve a fogszuvasodás veszélyét.

Ha a magas vételárától eltekintünk, akkor az egyetlen negatívum, hogy nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Bocsánat van még egy. Az előzőnél sokkal nagyobb probléma, amiatt, hogy nem táplálja a gombákat, az élesztő gombákat sem, így kelt tészta készítésre alkalmatlan.

Összefoglalva az olvasottakat, tulajdonképpen csupa jót olvastam róla.

Megszületett a döntésem. Kipróbálom.

Vásároltam is egy 300g csomagot, amiből készül is a sütmény.
Ránézésre semmi különös, fehér, apró szemű, ahogy a számba veszem, édes és az ahogy a számban olvad leginkább a szőlőcukorra emlékeztet.

Ajánlom mindenkinek!

2013. április 20., szombat

Croissant 2. ahogyan a Stahl Magazinban találtam

A Stahl Téli édességek című (2011-2012) magazinjában találtam két croissant receptet is, gondoltam kipróbálom egyszerre mindkettőt, hogy összehasonlíthassam. 
Keresem az igazit! Aki járt már Francia országban az tudja miről beszélek!


Miután begépeltem a nem túl egyszerű receptet, gondoltam megnézem a jogi állásfoglalásuket. Nagyon elkeseredve vettem tudomásul, miután elolvastam a Stahl magazint, hogy tilos, bármilyen formában, bármilyen közlése az újságban található dolgoknak.  Ezért a receptet mindenki megtalálja a fent említett magazinban. Innen a fenti bekezdéstől eltekintve, töröltem a receptet.

Mondjuk, a recepteket nyilván nem Ő találja ki, tehát azok nem az Ő szellemi termékei, így igazán nem értem ennek az okát!
Ráadásul teljesen korrekt módon, nem a saját receptemként jegyeztem volna, hanem amint látszik a bejegyzés a fenti módon kezdődött. Gondoltam törlöm az egész bejegyzést, de sokat dolgoztam a két recepttel, legalább a képeket mégiscsak feltettem.





Nagyon finom és ízletes lett! Azonban keresnem kell tovább az igazit!
Persze, ettől még ugyanúgy két perc alatt elfogyott.





Croissant 1. ahogyan a Stahl magazinban találtam

A Stahl Téli édességek című (2011-2012) magazinjában találtam két croissant receptet is, gondoltam kipróbálom egyszerre mindkettőt, hogy összehasonlíthassam.
Keresem az igazit! Aki járt már Francia országban az tudja miről beszélek!


Miután begépeltem a nem túl egyszerű receptet, gondoltam megnézem a jogi állásfoglalásuket. Nagyon elkeseredve vettem tudomásul, miután elolvastam a Stahl magazint, hogy tilos, bármilyen formában, bármilyen közlése az újságban található dolgoknak.  Ezért a receptet mindenki megtalálja a fent említett magazinban. Innen a fenti bekezdéstől eltekintve, töröltem a receptet.

Mondjuk, a recepteket nyilván nem Ő találja ki, tehát azok nem az Ő szellemi termékei, így igazán nem értem ennek az okát!
Ráadásul teljesen korrekt módon, nem a saját receptemként jegyeztem volna, hanem amint látszik a bejegyzés a fenti módon kezdődött. Gondoltam törlöm az egész bejegyzést, de sokat dolgoztam a két recepttel, legalább a képeket mégiscsak feltettem.





















Nagyon finom és ízletes lett! Azonban keresnem kell tovább az igazit!
Persze, ettől még ugyanúgy két perc alatt elfogyott.



Lazac medvehagymás nudlival



Medvehagyma, medvehagyma és medvehagyma.


Amellett, hogy nagyon ízletes, élettani hatásai sem elhanyagolhatók,
A fokhagymáéval közel azonosak a hatásai. Stimulálja az emésztést, serkenti a gyomor, a belek működését. Puffadás és hasi görcsök esetén is javallott a fogyasztása. A vérképünkre is pozitív hatással van, csökkenti a vérnyomást, és a vér koleszterinszintjét. Javítja az étvágyat. Mindezek mellett, a teljesség igénye nélkül, fertőtlenít, vérzést csillapít, és lázat is csillapít.
Mindezek tudatában, ha nem próbálta, nem kóstolta, tegye meg! Szerintem nem fog csalódni.



Hozzávalók:

a tésztához

1 kg burgonya
2 kávéskanál só a burgonya főzéshez
8-10 medvehagyma levél apróra vágva
1 tojás
1 kávéskanál só
30-40 dkg liszt (amennyit felvesz)
1 kávéskanál só a főzésnél a vízbe






a szószhoz

1 cs medvehagyma (mínusz a 8-10 levél)
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1/2 kávéskanál só
szerecsendió reszelve ízlés szerint
frissen őrölt bors ízlés szerint
500ml főzőtejszín
50 g vaj
4 evőkanál olivaolaj

a halhoz

1 kg lazac
5 gerezd apróra vágott fokhagyma
0,5 dl olivaolajolivaolaj

bors
1 evőkanál olivaolaj a tepsi kikenéséhez

a tálaláshoz

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
frissen facsart citrom leve












Legelőször a tejszínbe reszelek egy kis szerecsendiót és félreteszem állni, hogy jól átjárja az íze.
Egy lábasba két kávéskanál sóval felteszek, vizet forrni.
Megpucolom, megmosom a burgonyát és kockára vágva a forrásban lévő vízbe teszem.Megmosom a medvehagymát, a levéltőnél eltépkedem, mert a levelek szárát nem használom. A levelekt csomóba fogom és a hosszára merőlegesen 5mm-es csíkokra vágom és félreteszem.
Egy kis részét kb 8-10 levélnyit beleteszek egy nagy tálba, ráütök egy tojást, hozzá öntöm a puhára főtt burgonyát, a kávéskanálnyi sót és egy villával jól átdolgozom, hogy ne maradjanak nagyobbacska burgonya darabok. Majd hozzáadom a lisztet. Ízlés kérdése, hogy mennyit, ha sokat adagolunk hozzá, mikor már elválik a táltól a tészta és alig alig ragad, akkor kemény és tömör lesz a nudli. Ha lágyabbra és ragacsosabbra hagyjuk, akkor puhább lesz a végeredmény.  30 percre félreteszem.
Megpucolom a vöröshagymát, a 8 gerezd fokhagymát és apróra vágom, 5 gerezdet egy kis tálban összekeverek a 0,5 dl olivaolajjal, a maradékot, a már felcsíkozott medvehagyma mellé teszem.
200C fokra előmelegítem a sütőt.
Egy újabb lábasaba felteszek egy kávéskanál sóval vizet forrni. A tésztát egy lisztezett deszkán egyenletesre kinyújtom és csíkokra vágom, majd a csíkokat megfelelő darabokra, attól függően mekkora nudlikat szeretnék. Lisztes kézzel , mintha a  két tenyeremet összedörzsölném, nudlikat formázok a kis darabokból és rögtön beleteszem a már forrásban lévő vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, szép lassan kiveszem őket egy kis szűrővel, vagy szűrős kanállal. Újra gyúrás, főzés, gyúrás, főzés így tovább, míg mindegyik szépen elkészül.
A lazacot megmosom és szeletekre vágom. Mindkét oldalát megsózóm, és frissen őrőlt borssal fűszerezem. Kiolajozok egy megfelelő méretű tepsit és a bőrükkel felfelé beleteszem a lazac szeleteket és jól átkenem a fokhagymás olivaolajjal. Igyekszem odafigyelni, hogy minden szeletre jusson az olaj aljára süllyedt fokhagyma darabokból. Majd beteszem a 200C előmelegített sütőbe. 8-10 percig sütöm, majd óvatosan megfordítom a szeleteket és újabb öt pecre visszateszem a sütőbe.
Egy serpenyőbe 4 evőkanál olajat teszek és az 50 g vajat. Lassú tűzön forrósítom. Először ráöntöm az apróra vágott vöröshagymát és puhára dinsztelem, majd hozzáadom a 1/2 kávéskanál sót, a három gerezd apróra vágott fokhagymát és az összes medvehagymát. Kicsit fonnyasztom, majd a szerecsendiós főzőtejszínnel összefőzőm, friss őrölt borssal fűszerezem. Forrás után 1 perccel készen is van. Eközben elkészült a sütőben a lazac is. Minden készen áll a tálaláshoz. Egy adag nudli, egy szelet lazac, egy merőkanál szósz, a lazacra néhány cseppet facsarok a citromból, a tetejére reszelek egy leheletnyi szerecsendiót és egy csepp frissen őrölt borsot.

Irány a kulináris mennyország!

Jó étvágyat!  

2013. április 19., péntek

Medvehagymás derelye

                                                                           
Miután a Nagycsarnokban sikerült medvehagymát vásárolnunk a feleségemmel emellett a finomság mellett döntöttünk.

Hozzávalók:
a derelyéhez

30 dkg finomliszt
2 tojás
1 lapos evőkanál só
0,5 dl víz

a töltelékhez
2 cs medvehagyma                                                  
15 dkg sovány túró
1 fej vöröshagyma
15 dkg reszelt kemény kecskesajt
1/2 kávés kanál só
frissen őrölt bors
10 dkg vaj
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál só a főzéshez
vaj vagy olivaolaj a pirításhoz


Szokásos módon megfelelő méretű tálba öntöm a lisztet, a sót, beleütöm a két tojást és jól összekeverem, a vizet folyamatosan adagolom hozzá, ameddig szükséges. Olyan tésztát gyúrok, ami teljesen elválik mind a táltól, mind az ujjaimtól. A hűtőbe teszem 30 percre.
Megpucolom és apróra vágom a vöröshagymát, majd megmosom és apróra vágom a medvehagymát is. Levelek szárát nem használom.
A vajat és a két evőkanál olivaolajat egy serpenyőben megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem. Hozzáadom a szintén apróra vágott medvehagymát a 1/2 kávéskanál sót. Mikor szépen megfonnyadt a medvehagyma is, félreteszem. Egy kis tálba reszelem a kecskesajtot, keveset félre teszek a díszítéshez, a maradékhoz hozzákeverem a sovány túrót és frissen őrölt borssal ízesítem. Mikor alaposan összekevertem ezt is félreteszem. Egy lisztezett vágódeszkán vékonyra kinyújtom a tésztát és ízlés szerint 6-8 vagy akár tizenöt centis négyzetekre, vagy háromszögekre vágom. Felteszek egy lábosba 1 evőkanál sóval vizet forrni. A fonnyasztott hagymás, medvehagymához keverem a kecskesajtos túrót és egy kávéskanállal megfelelő mennyiséget teszek a kivágott tésztákra. A megfelelő mennyiség, nekem azt jelenti, hogy össze tudom hajtogatni és nem folyik szanaszét a töltelék. Pufi kis négyszög vagy háromszög alakú párnácskákat hajtok belőlük. Egy villával a tészta széleit, összenyomkodom, majd megfordítom és a másik oldalról is, hogy főzés közben a töltelék benne maradjon. Ha már forr a vizem mérettől függően egyesével ha nagyobbak, vagy többedmagával ha kisebbek, megfőzöm a batyukat.
Mikor mindegyik megfőtt, egy serpenyőben vajat vagy olivaolajat esetleg a kettő keverékét megforrósítok és kicsit megpirítom a batyukat.
Sajttal díszítem és a maradék töltelékkel tálalom!

Igazi kulináris élmény!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vásárcsarnokban...

Medve hagyma szezon lévén, gondoltunk egyet és elmentünk a Vásárcsarnokba. Hosszas nézelődés és nyálcsorgatás. Gyönyörű mind az épület mind a benne található áru.
Nem tudom tudták-e, hogy a világ legjobb piacának választotta a CNN Travel, 2013.márciusában. Nem érdemtelenül.
Ez a hír sok helyen megjelent.
Azt azonban kevesen tudják, hogy

- az épületet Pecz Samu építész, Műegyetemi tanár tervei alapján építették, mint a mellette található Közgazdasági Egyetemet is.

- az építése 1894-ben kezdődött, de az átadás előtt néhány nappal tűz volt, így az átadás 1897-ben volt.

                                                                                           
        Ínycsiklandozó és gyönyörű! Nem?

2013. április 17., szerda

Olivás - kapribogyós vagy zöldfűszeres zsemle


A húsvétkor készült bárányburger zsemléje nagy sikert aratott a gyrekőcöknél. Gondoltam reggelire meglepem őket. Az a recept tulajdonképpen bármilyen zöldfűszerrel elkészíthető, most olivával és kapribogyóval készítettem, kicsit másképpen.

Hozzávalók:

250 g finomliszt
250 g teljeskiörlésű liszt
1/2 cs friss élesztő
10 dkg apróra vágott magozott olivabogyó
5 dkg kapribogyó
2-3 kávéskanál apróra vágott metélőhagyma
3 kávéskanál só
2 mokkáskanál cukor
3 evőkanál oliva olaj
175 g kefír
100-150 ml langyos víz
frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez

A  zsemléket a következőképpen készítem. A mokkás kanál cukrot hozzákeverem a 175g kefírhez, meglangyosítom, majd belemorzsolom a friss élesztőt, félreteszem. A liszteteket összekeverem a többi összetevővel, az apróra vágott olivabogyóval, a 3 kávéskanál sóval, a 3 evőkanál olivaolajjal, az élesztős kefírrel, az apróra vágott metélő hagymával, a kapribogyóval, a frissen őrölt borssal, és kb. 1 dl vízzel. Kézzel addig gyúrom míg mind a táltól mind az ujjaimtól elválik a tészta. (Amennyiben túl kemény, a maradék langyos vízzel lágyítom, ha ragacsos liszttel sűrítem.)  A tálban letakarva, meleg helyen egy órát kelni hagyom a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán jól átgyúrom és egyforma gombócokat formázok belőle, késsel keresztet vágok a tetejükbe, 30 percre letakarva félreteszem, hogy újra keljen, majd sütőpapíros tepsibe helyezem. (mivel reggel erre nincs időm, maximum a sütésre, így most egy éjszakát pihent a tálban a hűtőben és elmaradt a második pihentetés, a látvány magáért beszél) A felvert tojással alaposan megkenem és 180-200 c fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütöm. Próbaképpen érdemes megkocogtatnia zsemlék alját, ha kong akkor jó, ha nem ad kongó hangot tovább kell sütni.




Íme mint ízletes szendvics.
Fokhagymás sajtkrémmel, mangalica szalámi, paradicsom és belűl egy szárított paradicsom.

Nincs is ízletesebb, mint egy forrózsemlés reggeli!

Egészségükre!

2013. április 7., vasárnap

Tojásos nokedli

A feleségem nagyon szereti, ezért neki ezt készítettem.



Hozzávalók:

3 db tojás
750g-1000g liszt
2 evőkanál só a tésztába
2 evőkanál só a vízbe
1-4 dl víz mennyiségtől és ízléstől függően

tojásozáshoz:
2 tojás / adag
1 kávéskanál só

Egy tálba teszem a három tojást és a sót, felverem. Lassan , folyamatos keverés mellett hozzáadok annyi lisztet amennyit felvesz a tojás, hozzáadok még vizet majd újra lisztet, megint vizet és lisztet, addig folytatom amíg elegendő a mennyiség. A massza keménysége ízlés kérdése, lehet lágyabbra és keményebbre is keverni. Nokedli szaggatóval a kicsit lágyabb tésztával könnyebb dolgozni. Személy szerint, én a keményebb és nagyobb méretű nokedliket szeretem. Egy lábasba teszek fel vizet, mikor forr elkezdem beleszaggatni a tésztát, mikor feljönnek a nokedlik a víz tetejére, picit hagyom lebegni, (ha nagyon nagyok akkor még 1-2 percig is) majd egy szűrővel kimerem, lecsepegtetés után egy tálba helyezem. Addig folytatom a műveletet amíg az összes tésztát beleszaggatom és kimerem.
A szaggatást úgy csinálom, hogy egy deszkára kiveszek tésztát, késsel egy hosszúkás csíkot vágok, kihúzom a deszka széle felé és továbbra is a késsel, abból szaggatok kisebb, nagyobb darabokat. Ha ragad bemártom a kést a forró vízbe és akkor könnyebben vágom és könnyebben is csúszik le a késről a tészta.

Egy serpenyőbe kevés olivaolajon a szükséges mennyiségű nokedlit megforrósítom. Közben felverem a tojásokat a hozzáadott sóval. Mikor forró a nokedli ráöntöm a felvert tojást és folyamatos keverés mellett megsütöm. Mikor készen vagyunk, forrón tálalom.

Egészségünkre!



Nokedli

Mit is kellene ennünk.......... Feleségem azt mondja, főzzünk valami tésztát. Nincs itthon. Rövid találgatás után, javaslatomra a nokedli mellett döntöttünk.

Hozzávalók:

3 db tojás
750g-1000g liszt
2 evőkanál só a tésztába
2 evőkanál só a vízbe
1-4 dl víz mennyiségtől és ízléstől függően

Egy tálba teszem a három tojást és a sót, felverem. Lassan , folyamatos keverés mellett hozzáadok annyi lisztet amennyit felvesz a tojás, hozzáadok még vizet majd újra lisztet, megint vizet és lisztet, addig folytatom amíg elegendő a mennyiség. A massza keménysége ízlés kérdése, lehet lágyabbra és keményebbre is keverni. Nokedli szaggatóval a kicsit lágyabb tésztával könnyebb dolgozni. Személy szerint, én a keményebb és nagyobb méretű nokedliket szeretem. Egy lábasba teszek fel vizet, mikor forr elkezdem beleszaggatni a tésztát, mikor feljönnek a nokedlik a víz tetejére, picit hagyom lebegni, (ha nagyon nagyok akkor még 1-2 percig is) majd egy szűrővel kimerem, lecsepegtetés után egy tálba helyezem. Addig folytatom a műveletet amíg az összes tésztát beleszaggatom és kimerem.
A szaggatást úgy csinálom, hogy egy deszkára kiveszek tésztát, késsel egy hosszúkás csíkot vágok, kihúzom a deszka széle felé és továbbra is a késsel, abból szaggatok kisebb, nagyobb darabokat. Ha ragad bemártom a kést a forró vízbe és akkor könnyebben vágom és könnyebben is csúszik le a késről a tészta.

Mikor kész, akár köretként, akár magában is szívesen fogyasztjuk

Egyik kedvencem mikor egy kis olivaolajat csepegtetek rá, majd 2-3 evőkanál tejfölt.





Jó étvágyat kívánok!

2013. április 6., szombat

Egyszerű sajtos, túrós pogácsa

Vendégségbe rohanunk a különféle reggeli sportolások, balett, zumba után. Valami gyors de annál finomabb dolog kellene, mégse menjünk üres kézzel. Rövid töprengés után megszületett a döntés. Ez egy réges-régi,  már már feledésbe merült receptem.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
5 dkg friss élesztő
25 dkg zsírszegény túró
15 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
4 kiskanál só

a kenéshez
1 tojás
1 evőkanál tejföl
reszelt sajt esetleg köménymag vagy szezámmag a díszítéshez és ízesítéshez
A kedvencünk a köményes sajtos.


Egy nagy tálba belehelyezem az összes hozzávalót és már a megszokott módon, addig gyúrom amíg elválik a táltól és az ujjaimtól. Természetesen arra is figyelve, hogy a hideg vaj se maradjon csomókban, egyenletes legyes. Férfias meló! Ezzel csupán arra céloztam, hogy megizzasztott ez a mai kézzel gyúrás.
Arra az időre félreteszem a tésztát, amíg egy kis tálkában felverem a tojást, hozzáadok 1 evőkanál tejfölt, egyenletes állagúra keverem.
185 C fokra bekapcsolom, előmelegítem a sütőt.
Lisztezett deszkán egy, másfél centi vastagra nyújtom a tésztát és a gyerekek kedvére, különféle formájú kiszúróval, szaggatóval elkészítem a kis pogácsákat. Maradékot összegyúrom, nyújtom szaggatom, amíg az összes tészta elfogy.
Sütőpapírt helyezek a tepsibe és rápakolom a pogácsákat, kicsit megdagadnak ezért nem teszem szorosan egymás mellé. 15-20 perc alatt szépen megsülnek.
Kb. két és fél tepsi lesz a fenti mennyiségű hozzávalóból.

Kellemes hétvégét és jó étvágyat kívánok!

2013. április 1., hétfő

Húsvéti hidegtál, kicsit másképp

A feleségem talált a neten egy képet, ami a mai hidegtálunkat ihlette.

Hozzávalók:

fantázia, annak hiányában egy kép a kiinduláshoz
Mi az utóbbit használtuk.
sonka
uborka
újhagyma
paradicsom
tojáskrém
Egy kis kézügyesség és egy kis türelem sem árt!

Jó étvágyat kívánunk!