2011. február 25., péntek

Marcipános csoki bonbon


Nem tudom ki ismeri a Chef Parade főző sulit, de mindenkinek szívből tudom ajánlani. Ha szeretnénk bevágódni feleségünknél vagy barátnőnknél, ez a tuti recept!
Szerintem.
Kis létszám így az oktatók mindenkire és minden mozdulatra tudnak figyelni és segíteni. Az együtt főzésben pedig van valami romantikus. :)
Most már új, csoki műhelyük is van. Valentin nap alkalmából egy csoki készítő lehetőséget ajándékoztam a feleségemnek és ma jött el a napja. A képen látható marcipános bonbon-okat együtt készítettük.
Szerintem nagyon gusztusosak!

Aki teheti és kedvet érez hozzá, próbálja ki!

2011. február 24., csütörtök

A segítségeim...


"Hamuba sült" pogácsa



A romantikát hamar lerombolom. Sajna nem hamuban hanem villany sütőben sült. Anyukám a kisebbik lányom 4. szülinapjára egy nagy tál pogácsával állított be. Meglepetésem dupla volt,ugyanis Anyu nem egy nagy sütő bajnok, de ez kiváló lett.
Gyorsan elkértem a receptet és néhány hét után én is elkészítettem.
Mint kiderült nem túl régen tanulta Ő is, a nyugdíjas klubban, feltételezhetően egy másik ügyes nagymamától.


Hozzávalók:

0,5 kg vaj vagy margarin
0,5 kg finom liszt
0,5 kg túró
4 kiskanál só
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt

Egy a gyúráshoz is megfelelő méretű tálba öntöm a lisztet, hozzáadom a 4 kiskanál sót, a 0,5 kg vajat. Alaposan összegyúrom, majd hozzáadom a túrót és újra alaposan, egyenletes állagúra gyúrom. Ezután beteszem a hűtőbe 25-40 percre.
Mielőtt kiveszem a hűtőből, egy tojást felverek és a sajtot lereszelem.
Kb 1 cm vastagra kinyújtom a tésztát egy lisztezett gyúródeszkán. Közben bekapcsolom a sütőt és 200 fokra előmelegítem. Nem túl szofisztikált a módszerem, mivel egyszerűen késsel kis kockákra, téglatestekre vágom. Ahogy sikerül. Természetesen ki lehet szaggatni szép kerek formájúra.
Egy kivajazott tepsibe teszem szépen egymás mellé, hogy minél több beleférjen. Megkenem a tetejüket a tojással és ráteszem a reszelt sajtot.
Beteszem a sütőbe és 10-15 perc alatt megsül. Vigyázzunk ne legyen túl piros a teteje mert akkor nagyon kiszárad. Éppen csak pirulnia kell.
Mint a képeken is látszik komoly segítségem volt ma.
Az egész sütés, a pihentetést (és a segítséget) nem számolva szűk 30 perc.

Mindenki egészségére!

Ennyit a diétámról! Állandóan születik valaki!! És ezt állandóan ünnepelnünk kell! :)

2011. február 16., szerda

Diós, mézes túrókrém


Egy romantikus vacsora elképzelhetetlen számomra egy kis nyalánkság nélkül. Hát következzék a fenséges vacsora megkoronázása.

Hozzávalók két személyre:

150 g túró
75 g tejföl
1 db citrom reszelt héja
4 evőkanál méz
5-8 szem dió a díszítéshez

1 tálkában alaposan összekeverem a túrót és a tejfölt, ráreszelem a citrom héját, hozzáadom a evőkanál mézet és újból alaposan összekeverem Két, szép tálkába kiszedem a krémet. Dióval és egy kis reszelt citromhéjjal díszítem.

Szerintem valóban sikerült ezzel a 8-10 perc alatt elkészíthető desszerttel feltennem az estére a koronát. Meg is lett a jutalmam. ☺

Sok sikert minden férfi társamnak!

Citromos, tejszínes penne parmezánnal és grillezett cukkinivel


Főételként egy egyszerű de különleges tészta receptre esett a választásom.

Hozzávalók 2 személyre:

180 g penne tészta
25 g parmezán
1 db citrom
200 ml főző tejszín
2 kiskanál só


Egy kis lábasban felteszem a vizet forrni, hozzáadom a két kiskanál sót, majd mikor már zubog hozzáteszem a tésztát. Barilla tésztát szoktam használni. Durum lisztes, nagyon jó ízű, és többnyire a dobozon feltüntetett idő alatt meg is fő, tökéletes állagúra. Lehet belőle teljeskiörlésű változatot is kapni.
Közben megmosom a citromot és három húszforintos méretű héjat levágok róla és 1mm-es csíkokra vágom és a főzőtejszínnel együtt egy kis lábasba teszem. (Díszítésnek 6-8 csíkocskát félretehetünk.) Kis lángon melegítem a tejszínt a citrom héjjal.
Kettévágom a citromot és az egyik felét kifacsarom egy kis tálkába, mikor megfőtt a tészta ráöntöm a citromlevet és összekeverem, majd ráöntöm a forró citromhéjas tejszínt és újra összekeverem. Kiszedem két tányérra és durva reszelővel ráreszelem a parmezánt, ráteszem díszítésként a félretett néhány citrom héjacskát és így melegen frissen tálalom. (15-20 perc alatt készül el)

Nagyon pikáns!

Jó étvágyat mindenkinek!
(ha egyáltalán rajtam kívül bárki is olvassa) :)


Kecskesajtos uborka torony


A Valentin napi előételként a választásom a kecskesajtos uborka toronyra esett.

Hozzávalók 2 személyre:

1 db kígyóuborka
100g 10 cm körüli rúd formájú kecske camambert (ennek az íze kevésbé markáns, aki nagyon szereti a kecske sajtot annak inkább ajánlanék valamilyen keményebb formátumú natúr kecske sajtot)
50-60 szem mazsola mérettől függően
3 evőkanál extra szűz oliva olaj
2 evőkanál citrom lé
1 csipetnyi só
1 csipetnyi őrölt fekete bors

Megmosom, majd meghámozom a kígyóuborkát. Felkarikázom mind az uborkát, mind a kecske sajtot és szépen felváltva kisebb egyforma tornyokba rakom a már előkészített két tányérra.
A tetejüket mazsolával díszítem.
Egy kis tálkába beleöntöm a három evőkanál extra szűz oliva olajat, majd hozzáadom a két evőkanál frissen facsart citromlevet, sóval és borssal ízesítem, és alaposan összekeverem. Mikor elkészült leöntöm vele a tornyokat.

Már tálalom is.

Kellemes estét és jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Valentin napi menü

Hétfőn, úgy döntöttem, Valentin nap alkalmából meglepem a feleségem. Elmentem a Chef Parade főzőiskolába, és vettem egy csoki készítésre szóló belépőt, jövőhét péntekre. Ott láttam egy jópofa szakácskönyvet. Szakácskönyv pasiknak, hogy elkápráztassák a nőket. Belelapoztam és egyből megakadt a szemem egy jó recepten, majd találtam benne még néhány érdekes és egyszerű receptet. Megvásároltam a könyvet és ebből merítettem ötletet az esti menühöz. Hazafelé felhívtam Norbi nevű barátomat, hogy hatra jöjjön értem és menjünk el vásárolni. Ilyenkor ugyanis a feleségem jár Zumbázni, ami nála 3-4 órás elfoglaltság, így tudtam, lesz időm bőven.
Norbi a eleségem indulása után, a megbeszélt időben megjelent. Gyors bevásárlás után nekiláttam hát a meglepinek.




2011. február 5., szombat

Tortacsodák....


Négy éves lett kisebbik lányunk pénteken. Korán reggel Boldog Születésnapot felkiáltással ébresztettük, és komoly gyömöszöléssel folytattuk. Sajnos dolgoznom kellett reggeltől késő estig, így a családi ünneplést vasárnapra terveztük, Nagyszülők, unokatestvérek részvételével.
Így aztán az apropó adott. Nekiláttunk tehát feleségemmel egy kastély formájú torta elkészítésének.
Az ötletet Carol Deacon, Tortacsodák című könyvéből merítette a feleségem. A receptem és az eredeti recept között minimális eltérések vannak.

Hozzávalók:

18 cm-es torta forma
6 db rúd amivel elkészítem majd a tornyokat
folpack
gyúródeszka, nyújtófa

A zselatinos mázhoz:

60 ml víz
1 zacskó zselatin por, ami 600 ml vízhez való
500 g porcukor
2 púpos evőkanál étkezési keményítő

Ezt készítjük el először. A porcukrot egy akkora tálba teszem, amiben kényelmesen össze tudom majd keverni. A 60 ml vizet egy lábasba teszem és nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés mellett felolvasztom benne a zselatint és addig melegítem amíg csomómentes, áttetsző lesz. Két percig hagyom állni, majd hozzáadom a porcukorhoz és egy fakanállal alaposan összekeverem. Mikor tészta állagú masszát kapok, hozzáadom a két púpos evőkanál étkezési keményítőt és újra összekeverem.
6 egyenlő részre osztom a 6 toronyhoz. Majd egy nylonzacskóba helyezem a felhasználásig. Kinyújtom a keményítővel beszórt nyújtódeszkán, kb 2 mm-re és a rudakhoz méretezve téglalap formájúra vágom. A befolpackozott rudakra (Hell energia italos doboz, egy vékony boros üveg stb.) tekerem a kinyújtott és méretre vágott masszát. Majd az egymásra hajtott éleket bevizezve összeragasztom. 2-3-4 órát hagyom száradni, addigra megkeményedik és kihúzva belőlük a rudakat, már önmagában megállnak.

A cukormasszához:

500 g porcukor
1 db tojásfehérje

Egy tálba teszem a porcukrot, ráütöm a tojásfehérjét és fakanállal alaposan összekeverem. Mikor a keverés nehézkessé kezd válni, kézzel gyúrom tovább amíg teljesen sima lesz.

A vajkrémhez:

250 g vaj meglágyítva a micróban
500 g porcukor
1 evőkanál forróvíz
1 evőkanál vanília aroma
1 db citrom héja lereszelve

A vajat egy tálba teszem és keverő géppel egészen habosra keverem. Hozzáadom a porcukrot, a forró vizet, a vanília aromát, belereszelem a citrom héját és magas fordulatszámon addig keverem (kb-6-8 perc) amíg teljesen egyenletes és krémszerű lesz.

A díszítéshez:

6 db édes ostyatölcsér
10 dkg marcipán massza
1 zacskó pille cukor, Haribo
1 zacskó pilla cukor virág alakú, Haribo

A tölcsér majd a tornyok teteje lesz. A marcipán masszából csináltam a nagyobbik lányommal a leveleket, az ablakokat és az ajtót. Kétszínű, rózsaszín, fehér Haribot kaptam, ketté vágtam őket és ebből készítettem a feleségemmel a lőréseket. A Haribo virágokat a vastagságuk miatt, ketté vágtam, és így helyeztük fel mindenhová, bevizezve, hogy odaragadjanak a tornyok zselatinos mázához és a torta külső cukormasszájához.

A piskótához:

220 g finom liszt
12 g sütőpor Oetker
170 g kristálycukor
170 g vaj micróban meglágyítva
3 db tojás

A feleségem kivajazza a tortaformát, majd kilisztezi. Amíg bekapcsolom az előmelegítéshez 150 c-ra a sütőt, egy tálba teszem a lisztet, a kristálycukrot, a sütőport, a vajat és a közben előkerült két lányom hozzáüti a három tojást. A robotgéppel lassan egyenletesen összekeverem a hozzávalókat. Majd a végén nagyobb fordulaton 1-2 percig keverem. Beleteszem a masszát a tortaformába és elsimítom a tetejét, majd beteszem az előmelegített sütőbe és 1-óra 1 és 1/4-óráig sütöm.

Ezalatt elkészítem a fent már leírtakat. Mikor megsült a piskóta kettévágom és hagyom kihűlni. Közben megfelelő méretűre kinyújtom a cukormasszát.
A vajkrémet fél - egy cm vastagon a kettévágott piskóta közé kenem, majd az egész piskótát egyenletesen bekenem a maradék masszával. Ráterítem a kinyújtogatott cukormasszát és méretre vágom. Bevizezve elhelyezem rajta az ajtót, az ablakokat, a leveleket és a virágokat. Mellé és rá helyezem a tornyokat. A tornyokat is díszítem majd fedélként ráteszem a tölcséreket. Ma ez nem sikerült maradéktalanul, ez képen is látszik. Sajnos az utolsó két tölcsért összetörtem.
Már készen is vagyunk. Alig telt el 4 óra a kezdés óta. És volt segítségem!!!

Hajrá!!

Sok sikert mindenkinek!